EE12386A-EC93-4053-8001-B6020B4E1AEA_20170308143517_photo-1489001698-3
EDD31B52-6A16-4A7E-B762-DB190EB0929A_20170308143517_photo-1489001667-1

MACGREGOR CUT

Londonderry, NH

     This project is an apartment complex development that is scheduled to be phased over a three-year period. It involves a large amount of blasting, ledge excavation, and rock fills, as well as a complicated Class B stone slope. There is a large amount of underground utility work, as this development is serviced by town sewer, water, and gas. It also includes a water booster pump station constructed by Apex Construction (?). The utility infrastructure is located 1500 feet +/- from the site which will require an extensive reconstruction of Stonehenge Road. This multi-phase project is scheduled for completion in the 2020 season.

CANDIA ROAD APARTMENTS

Manchester, NH

Severino Trucking Co., Inc. was awarded the Candia Road Apartments Project in July by Harvey Construction, who is the General Contractor for the project.

 

The project sits on an 11-acre site and consists of the construction of three, three story apartment buildings, a club house, and basketball court.

7,000 cy of ledge and 16,000 cy of earth was moved and placed to build the site to subgrade. Water and sewer mains are tying into existing utilities along Candia Road. The drainage consists of a closed drainage system feeding into 7 underground detention systems totaling 19,000 sf. The project will also include granite curb and concrete sidewalks.

 

Off-site improvements include the widening of Candia Road at the intersection of East Industrial Drive and the installation of a new signalized intersection on Candia Road at the entrance of the project. This site was completed Summer 2017.

THE BOULDERS AT RIVERWOODS

Exeter, NH

The Boulders at Riverwoods is a 96,000 SF two-story retirement housing community surrounded by 24 independent-living cottages located in Exeter, NH. Twenty-two acres of trees were cut to open the area for earthwork that included 80,000 CY of excavation, boulder removal and ledge, and 22,000 CY of structural fill to support the building footings and slab.

 

Utilities included 4,000 LF of sewer pipe, 2,200 LF of water main, 7,500 LF of drainage pipe, 115 concrete drainage structures, 43,000 LF of storm water detention galleries and a 16’ x 36’ three-sided box culvert.11,000 SF of Redi-Rock retaining walls were installed and existing boulders were placed to construct another 2,000 SF. 20,000 CY of select gravels were covered by 5,600 tons of pavement. 10,000 LF of granite curb and 1,500 SY of concrete sidewalks were placed to finish the flatwork.

 

The site was completed with 30,000 SY of loam spread and seeded between the landscaping which consists of 350 trees, 720 shrubs and 2,580 perennials and groundcovers.

THE BRICKYARD

Epping, NH

Phase 1:

     Work began at the Brickyard in June 2008 with Waterstone Retail contracting Severino Trucking to complete the initial site prep of the retail lot. This work included stripping and filling a 20 acre building site, construction of a 2 acre wetland south of the project, and construction of two permanent detention basins. The site was nearly flat with 7 acres of existing wetlands that had to be dredged and filled. Crews had to strip nearly 40,000 CY of topsoil in order to place the 60,000 CY of fill required to bring the site to grade. Construction of the permanent detention basins required excavation of 25,000 CY of clay, most of which had to be hauled offsite.

In late fall of 2008 crews began working on offsite wetland construction. A temporary construction access was built off      Route 125 and excavation of several feet of old brick fill was removed to create a two are wetland area. Work was completed for this phase spring 2009 when the developers asked Severino to construct a preload for the proposed Market Basket store to be built later that season. This work required placement of 14,000 CY of sand and gravels, approximately 8’ deep over a portion of the proposed building site to compact the existing clay soils beneath the building pad.

 

Phase 2:

     In August of 2009, the second phase of construction started at The Brickyard. This work included the remainder of cut and fills to bring the site to sub-grade along with all utilities and paving for the first half of the site which is to include the Market Basket grocery store. The Store was opened in January-February 2010, requiring all site work to be completed by the end of November 2009. This schedule crammed an amount of work which normally would be spread over an entire season into a period of less than four months.

 

Phase 3:

     Phase 3 work began in March 2012.  This phase included over 12,000 CY of excavation to be stockpiled for future use. In addition, site work included removal of over 6,000 CY of ledge several hundred CY of trench rock for site utilities.  The rock was crushed on site and blended with sand to make structural fill for building pads.

     Utilities in this phase included over 1,300 feet of drains, 14 structures, 250 CY of rip rap, roof leader stubs and a 1/4 acre gravel wetland. Three hundred and fifty feet of new 8" sewer, new manholes and 6" service stubs for new buildings will be installed. Also, a 1,000 gallon grease trap was installed for O'Neil Cinemas to service the concession stand.

     The water main needed to have over 200 feet of 12" DIP relocated and over 500 feet of new service stubs installed to complete the phase. There was 700 feet of new underground electric, telephone and cable conduit installed to tie in new buildings. This completed the UGE loop through the project and allowed all utilities to be completed.

     The parking areas consisted of over 4 acres of paving, 7,000 CY of gravels, 19,000 SY of fine grading and 2,500 tons of binder pavement. This was primarily to complete the nearly 350 parking spaces that were required for the cinema. To complete the parking, there was over 3,700 LF of slope granite curb, striping, signs and bollards along with complete landscaping and irrigation of islands.

     To round up the restoration, guardrail and gates were installed at the westerly limit of the site, along with some minor landscaping of slopes and gravel wetland.  Final top pavement was completed in the phase beginning the following July and continued until all the buildings were complete.

EXEL DISTRIBUTION CENTER

Bow, NH

The distribution center started in February 2013 with an extremely aggressive schedule. Work on the 17 acre site included demolition of several small structures along with existing wells and septic system.  Approximately 15,000 CY of topsoil were stripped and stockpiled, much having to be hauled offsite due to limited storage.  The remaining earthwork brought to the site to grade consisted of 120,000 CY of excavation ranging from sand and gravel in old pit areas to a silty till along the higher elevations of the site near the entrance. In addition, 35,000 CY of open and trench rock needed to be excavated, with 60,000 CY of structural fill within building and 75,000 CY of common fills outside building limits that brought the site to grade. Redi-Rock retaining walls needed to be constructed to accommodate steep grade change from Route 3A and the parking area along with two additional walls to retain slope fill at the easterly side of the project.

 

The new 246,000 SF building now includes 2100' of foundation walls, 80 interior column piers and 3700' of underslab plumbing. Final grading for the 8" slab was included in the placement of 6,200 CY of crushed gravel and fine grading; a surface over four times bigger than Gillette Stadium!

 

The scope also included over 3700' of drain pipe, 31 catch basins and manholes, a 14,000 SF underground detention system and several treatment swales and pond to complete the storm drain system. The sewer system consisted of a 2,000 SF leach field. A 10" water service was tapped off along the exterior of the lot to be able to be looped upon completion of Phase Two. Other site utilities included underground electric and gas, and site lighting conduit with 21 light poles.

 

Final phases included completing the five acres of parking and truck loading dock area with approximately 5,000 tons of paving and concrete. 

THE COTTAGES AT DURHAM

Durham, NH

This project is located in the Town of Durham, NH and was intended to help supply housing for the nearby University of New Hampshire.  The site sits on a 41 acre parcel with woods surrounding the site.  Privately owned and managed, the project consisted of 41 single and duplex buildings that now occupy 619 residents along with a clubhouse and outdoor pool. Town sewer and water were installed along with natural gas and underground electrical. Paved roadways, granite curbing, concrete and paved walkways were all to be installed once the 24,000 CY of excavation and 75,000 CY of embankment materials had been placed.

 

The project was built in four phases, and completed in the fall of 2012.

LIBERTY MUTUAL

Dover, NH

     This project began in spring of 2006 and was comprised of two separate projects. One of the projects was to rehabilitate the parking areas of the existing office building and publishing center which provided office space for over 1,500 employees. The second was to complete site work and parking garage for a new four story office building to facilitate an additional 2000 employees to campus.

     The site work for the office building included the vast majority of work with extensive excavations and fills to accommodate the new structure and parking facilities. Over 100,000 CY of excavation was required in a variety of soil conditions ranging from ledge to wetlands, with the bulk being a silty clay based soil. In addition, over 60,000 CY of structural fill were imported to site to fill building and parking areas. The utilities included over 8,000 LF of drainage, 3800 LF of water main, and 500 LF of new sewer main along with 75 manholes and catch basins. Site electrical excavation and backfill was part of both projects including approximately 20,000 LF of trenching and over a dozen large manholes for electric and telephone conduits. To complete the project over 30,000 CY of gravel were placed, 8,000 tons of binder pavement placed and 23,000 LF of curbing installed, along with a precast pedestrian bridge and 500 LF of walkway to connect the new building with existing campus.

     The rehab to the existing parking lot incorporated significant challenges of its own. All work needed to be done without disrupting normal operations of a facility which housed over 1,500 workers. Nearly 60,000 SY of existing pavement needed to be removed, the sub-base excavated and 32,000 CY of gravel placed. While this was happening, over 40 drainage structures were reconstructed and dozens of water and sewer structures needed to be adjusted prior to the placement of 6,000 tons of binder pavement. The site also included new electric and security conduits, underdrains, and 20,000 LF of curbing.

     Both projects were completed in August of 2007, culminating 16 months of cooperative efforts with the General Contractor and dozens of subcontractors to provide Liberty Mutual with a campus that would more than double the workforce in Dover, NH.

WASTE MANAGEMENT PHASE 10 CELL CONSTRUCTION

Rochester, NH

     Phase 10 Cell Construction Project consisted of constructing 12.8 acres of surface area for Waste Management to place refuse. It may not sound very complicated, but anytime you are working with a disposal facility nothing is as simple as it seems.

     There are three cells that make up the Phase 10 construction area. Each cell had its own sectional thickness of materials to be placed. There were also layers of secondary liner, geocomposite, geosynthetic, primary liner and filter fabric materials on each cell that were installed by a liner subcontractor. Coordination with the liner contractor was critical as their material layers were intermixed with Severino material layers.

     After completing subgrade, a 12 layer of low permeability material (clay) had to be put in place. The clay is what the liner crew installed their secondary liner on. The clay was placed, compacted, fine graded, and elevation verification shots taken to insure proper thickness. A 20 x 20 foot topo of the entire cell (3.5 acres) was completed after each layer of material for the as-built drawings.

     Eight inch HDPE pipe was welded and installed on top of the secondary liner. As the liner and pipe work in the first cell were being installed, the next cell was being prepared for subgrade and placing clay as they did in the previous cell. The liner crew also moved from one cell to another placing secondary liner. As they moved down the cells, Severino went behind them and prepared the next layer of material, a 12 layer of sand. The same procedures were used with fine grading, verification shots, and topo. The liner crew followed behind the Severino crew and placed layers of geocomposite, geosynthetic, primary liner and fabric.

     As the liner crews installed their last layer of membranes, the pipe crews welded pipe to be placed on the primary liner layer. After the pipe was installed, an 18 layer of ¾" stone was placed to complete each cell construction.

Along with the cell construction, a leachate vault was installed at the top of the slope. Three 24 HDPE pipes were also installed to tie in the sump area at the bottom of the cell to the vault. Each pipe is approximately 120 LF long with the bottom 20 of the pipes being perforated. The pipes were welded at the top of the slope and lifted with two excavators. They were brought down the slope and placed. Twenty-five LF of the pipes lay flat in the sump with the remaining laying up the slope and into the vault. Mechanical and electrical work was done inside the vault and three pumps installed into the 24" pipes. These pumps will pump the leachate that is collected from water passing through the trash as the landfill is being constructed.

     In all, 100,000 CY of material was moved and placed to accomplish subgrade; 62,000 SY of low permeability soil placed; 27,000 SY of secondary sand placed; 50,000 SY of stone placed and 8,500 LF of pipe welded and installed.

ROCHESTER SHOPPES

Rochester, NH

     The Flatley owned property at Exit 13 in Rochester, NH was no stranger to Severino when the project started in September of 2006. The relationship started as a “cleanup” of an abandoned development that failed in the late 80’s. Unprocessed ledge piles and unblasted ledge faces rendered the site undevelopable. After a few years of being able to process the material for use on other projects, the developer pulled the trigger with some big name tenants. Lowe’s, Kohl’s and Starbucks all came to the table with aggressive schedules.

     The Severino crews went to work on the 39 acre site immediately. 100,000 CY of ledge still needed to be blasted. 60,000 CY of existing uncompacted fills needed to be reconsolidated in the Lowe’s and Kohl’s building pads. The Kohl’s pad was completed in the late fall of 2006.

     Pipe crews laid the deep drainage trunk line all winter while the Lowe’s building pad and parking lot were blasted.

When spring hit, the Lowe’s pad deadline was June 1st and the offsite work was started. A new southbound on-ramp was constructed, and Route 202 was widened to accommodate left turn lanes and increased traffic flow. A new sewer main was constructed a half mile up to the site from the downtown area.

     Crews diligently worked towards the October 1st deadlines for the three stores. It seemed as though paving occurred once or twice a week (and nights on the offsite) as the deadline was met.